vrijdag 9 september 2011

Winnaars wedstrijd Breitner anno 2011


Op 7 september was het zover, de prijsuitreiking van de wedstrijd op zoek naar Breitner anno 2011.
Na een interessante lezing over Breitner als fotograaf door Hans Rooseboom, kunsthistoricus verbonden aan het Rijksmuseum, werd overgegaan tot de prijsuitreiking. Jurylid Ludger Smit, kunsthistoricus verbonden aan het Stadsarchief, maakte mede namens jurylid Norbert Middelkoop, kunsthistoricus verbonden aan het Amsterdam Museum de juryprijswinnaars bekend. De jury was verrast door de hoeveelheid en verscheidenheid aan inzendingen. De opdrachtformulering was leidend voor de keuze: ‘Laat je inspireren door Breitner en het Amsterdamse stadsleven’ en de moderne visie daarop. Bij Breitner denken wij allemaal aan de vele straattaferelen in verf en op foto’s, de stad prominent in beeld of in ieder geval als Amsterdam herkenbaar, waarbij het weer in sommige gevallen een toonaangevende rol speelt. Mensen lopen het beeld in of uit, zich nauwelijks bewust van hun functie in het stadsgezicht. Uiteindelijk zijn er 2 categorieën onderscheiden fotografie en schilderkunst en aanverwante kunsten. Passend bij Breitner, een fotograferend en schilderend dubbeltalent.

De prijswinnende foto is een wondermooie sneeuwimpressie van het Paleis op de Dam door Menno Beeksma. Je voelt je direct deelgenoot van de uitzonderlijke weersomstandigheden, die de voorstelling doen vervagen tot een diffuse, bijna monochrome impressie. Van de toevallige passanten lijkt vooral het goed ingepakte vrouwtje rechts zo weggelopen uit een van Breitners foto’s. Fraai is ook de directe herkenbaarheid van het profiel van het Amsterdamse oude stadhuis. Pas in tweede instantie zien je dat de gevel is ingepakt, vanwege de grote verbouwingswoede die al jaren de Amsterdamse culturele instellingen teistert.
De winnaar in de categorie schilderkunst en aanverwante vrije kunsten is Hans Mader. Hij heeft een schilderij ingezonden dat de jury verraste door de gewaagde aanpak van het thema: felle, verzadigde kleuren en drie brutale passanten, waarvan er één ons uitdagend aankijkt. Maar toch ook: avondstemming en een overduidelijk Amsterdamse gevelwand, parallel aan het beeldvlak geplaatst, net zoals Breitner deed met zijn uitzicht vanaf de Lauriergracht. De verlichte vensters, die herinneren aan Breitners oplichtende etalages in het donkere Amsterdam van rond 1900, wijzen op menselijke aanwezigheid. Maar de hoofdrol in de voorstelling is weggelegd voor drie dieren: een meeuw, een rat en een wat dommige duif, die zich tegoed doen aan wat er diep in de nacht aan snacks op straat achterblijft nadat het uitgaande volk is verdwenen. Het schilderij nodigt uit om te filosoferen over wat aan deze scène voorafging en wat er nog gaat volgen. De ergernis over de troep van anderen op straat is voor ons allemaal herkenbaar en toch roept deze verslaglegging een glimlach op.
Aanvullend geeft de jury een eervolle vermelding voor Sasha Robashevskaya. Zij heeft het Breitneriaanse stadsgezicht op een verrassend moderne manier getroffen. Net als twee andere inzendingen afkomstig van het Atelier Zij-aan-Zij is gekozen voor zijde als drager van de voorstelling. In Sacha’s eigenzinnige visie op drie Amsterdamse gevels aan de gracht gaan lucht en water dankzij het zijdeblauw in elkaar over; slechts twee lijntjes verankeren het beeld in de ruimte. De topografische exactheid doet er niet toe, net als zo vaak bij Breitner. De ijle huisjes, het boompje en hun weerspiegeling spreken voor zich.
Ook is er een publieksprijswinnaar uit de bus gekomen. Er is druk gestemd en tot het laatste moment was het spannend wie de favoriet zou worden. De publieksprijs is gewonnen door Joseph Segaran, met zijn 2 kunstwerken, een pentekening van de Leidsegracht 85-107 en een serie vintage polaroids van het Vondelpark, Pieter de Hoogstraat, Lijnbaansgracht en T. Schwartzeplein. 

Van harte gefeliciteerd!

We bedanken alle deelnemers, jury, spreker en sponsoren voor hun bijdrage aan de wedstrijd op zoek naar Breitner anno 2011!