woensdag 11 mei 2011

Breitner foto's in Stadsarchief Amsterdam

Het Stadsarchief Amsterdam vertelt meer over George Hendrik Breitner (1857 tot 1923). Breitner was een dubbeltalent. Hij werd niet alleen bekend als schilder, maar ook als fotograaf. Er zijn zo'n 2000 foto's van Breitner bewaard gebleven over verschillende collecties verspreid. Het Stadsarchief Amsterdam bewaart een collectie van maar liefst 263 glasplaatnegatieven van Breitner.

Zoals deze foto van de Prinsengracht, ter hoogte van de Elandsgracht in de periode 1892-1895. De Westertoren op de achtergrond. Nog zonder bomen langs de gracht.

De op het eerste gezicht bijna achteloos gemaakte opnamen, blijken in werkelijkheid weldoordachte studies van onderwerpen. Breitner experimenteerde bewust met diverse camera's en formaten. Hij heeft op verschillende plekken in de stad gewoond en die buurten zijn ook terug te vinden in zijn werk. Van 1893 tot 1899 woonde Breitner aan de Lauriergracht.

Op veel van zijn foto's is de stad bijna verstild, schijnbaar verlaten als een dorp. Het lijkt alsof het altijd slecht weer was in Breitner's stad: mist, sneeuw, miezerig dooiweer, regen of schemer. Niet alleen de verstilling van de stad trok hem. Juist de foto's van het winkelende publiek of een dienstbode langs de grachten maakten Breitner bekend. Ook de veranderingen in de stad, zoals de sloop van een woning en de bouwputten konden rekenen op zijn belangstelling.

Zou Breitner in 2011 ook de werkzaamheden rond de brug bij de Elandsgracht / Lijnbaansgracht hebben gefotografeerd?

De volledige collectie schilderijen en foto's van Breitner in het Stadsarchief is te zien in de Beeldbank.